Pages

Novoroční detox - 30 dní bez cukru


Přelom roku je období, kdy bilancujeme, jaký byl rok starý a jaký by mohl být ten nový. Většina z nás si dělá nové plány a chce do Nového roku vstoupit s čistým štítem. Proč do něj tedy nevstoupit i s čistšími stravovacími návyky? Je hodně potravin, které bychom v současné moderní době měli přehodnotit, ale mezi ty absolutně nejhorší patří cukr, proto se bude tato výzva týkat odbourání návyku na sladké.

Zatímco v době našich babiček byl cukr velmi vzácnou komoditou, v dnešní době ho najdete všude a to i tam, kde o něj nestojíme. Stejně jako jiné potraviny, cukr je nejvíce nezdravý, když se konzumuje ve velkém množstvím a ve své rafinované i umělé podobě, čemuž dnešní doba skvěle nahrává. A někteří lidé by dokonce měli odbourat cukr úplně.

Že je cukr nezdravý se všeobecně ví, ale jelikož funguje jako droga, nikdo z nás si ho nechce odepřít. Dodává tělu rychlou energii a zintenzivňuje chuť potravin. Někteří lidé jsou po sladkostech přímo posedlí. Mnozí odborníci se shodují, že se jedná o vedlejší efekt chybných stravovacích návyků a jsou toho názoru, že příliš velké množství cukru vyvede látkovou výměnu celkově z rovnováhy a způsobí další chuť na sladké.

Všechny druhy cukrů (bílý, světle hnědý, tmavý) mají jedno společné a to, že dodávají energii, ale jinak nic. Jejich chybějící nutriční hodnota  nás ale pramálo odrazuje od záliby v sladkostech a již od dětství spojujeme s cukrem něco příjemného co nás těší (konec prázdnin, oslava vánoc, narozenin..). Jestliže při nákupech pátráme po potravinách s nízkým obsahem cukru a studujeme nápisy na etiketách, setkáme se s různými názvy. Pro lepší přehled si připomeneme některé druhy cukrů.

Hroznový cukr
Jedná se o jednoduchý cukr (monosacharid), který bývá na obalech také často uváděn jako glukóza nebo dextróza.

Ovocný cukr
Ovocný cukr, neboli fruktóza patří k jednoduchým cukrům. Vyskytuje se v ovoci, ale je také součástí domácího bílého cukru. Ovoce je ale potravina, kterou můžete v klidu a s chutí konzumovat.

Sladový cukr
Je nazýván jako maltóza jedná se o disachararid, který se skládá ze dvou článků hroznového cukru. Sladový cukr se vyskytuje často v pečivu a pivu.

Stolní cukr
Bílé nebo nahnědlé krystalky cukru jsou známé nám všem. Je to nejpoužívanější druh cukru při domácím vaření. Na etiketách bývá uváděn jako krystalový cukr nebo sacharóza. Krystaly jsou vystavěny napůl z glukózy a fruktózy. Glukózový cukr a maltodextrin se nachází v mnoha hotových výrobcích a skládají se z krátkých a středně dlouhých řetězců hroznového cukru.

Vzhledem k tomu, že rafinovaný cukr je mnohem nebezpečnější než přírodní sladidla, nabízí se otázka, zda ho můžeme nahradit například medem, javorovým sirupem nebo Stévií. Všechna přírodní sladidla mají výhodu v tom, že obsahují enzymy, minerály a další prospěšné látky, ale největší složkou je vždy opět cukr a to ve vysokém množství, takže se doporučují používat jako doplněk stravy třeba při nemoci (med).

Jediná Stévie je v podstatě bez kalorií a bez cukru, ale i přes to má výraznou sladkou chuť. Navíc má protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální účinky (ve své přírodní formě). I přes to všechno ji ale v rámci této výzvy nedoporučujeme. A těch důvodů je hned několik. Jednak kvůli návyku na sladké, abychom se například odnaučili sladit nápoje. Další důvod je, že jíte sladké, ale cukr v těle není, a tak mozek vysílá signály, které vyvolají další chuť na sladké.



A kterém potravinám se vyhnout (nebo si na ně dát pozor)?
  • cukr moučka
  • krupice
  • třtinový
  • hroznový...
  • vanilkový
  • skořicový
  • želírovací
  • med
  • javorový sirup
  • sirup z agáve
  • palmový cukr
  • melasa
  • stévie
  • umělá sladidla (dia výrobky)
  • sušenky
  • čokolády
  • sladké pečivo
  • perníky
  • zmrzliny
  • bonbóny
  • žvýkačky
  • müsli tyčinky
  • cereálie
  • sezamové cukrovinky
  • marcipán
  • slazené jogurty, tvarohy
  • mléčné krémy a dezerty
  • mléčné nápoje
  • kompoty
  • marmelády
  • zavařeniny
  • šťávy
  • limonády
  • džusy
  • sirupy
  • slazené minerálky
  • slazený alkohol
  • pozor i na uzeniny a další průmyslově zpracované potraviny!
  • sušené ovoce jen v omezeném množství
a další.

Shrňme si  na závěr nejdůležitější body:
  1. Cukr stimuluje fyziologickou stupňovitou stresovou reakci, která způsobuje uvolnění adrenalinu a kortizolu a zhušťuje krev....
  2. Cukr efektivně blokuje váš imunitní systém poškozením funkčnosti bílých krvinek.
  3. Cukr snižuje produkci leptinu, hormonu zásadního pro regulaci chuti k jídlu.
  4. Cukr způsobuje v těle významný oxidační stres.
  5. Cukr se zdá být palivem pro rakovinové buňky (viz Free the Animal pro více informací o spojení cukru s rakovinou).
  6. Cukr povzbuzuje ukládání tuku a přibývání na váze .
  7. Cukr narušuje efektivní přenos aminokyselin do svalové tkáně.
  8. Příjem cukru časem podněcuje inzulinovou rezistenci, následnou cukrovku II. typu a celou řadu souvisejících zdravotních problémů jako poškození nervů a kardiovaskulární nemoci.
  9. Cukr je silně návykový!


 

Nejnovější články

Přátelé, kterým se to líbí