Pages

Únorová výzva - 28 dní bez obilovin


Jak asi víte, obilí jsme začali pěstovat a konzumovat před 10 tisíci lety na počátku zemědělství. Problém je v tom, že naše geny, které vznikly asi před 2 miliony let se od té doby příliš nezměnily a náš trávicí systém se zatím této potravině nedokázal přizpůsobit.

Důvody, proč jsou obiloviny tak populární, jsou především ekonomické. Jsou levné na výrobu, dají se dobře skladovat, pečivo je levnou potravinou, kterou můžete okamžitě konzumovat a která snadno zasytí.

Největší denní příjem sacharidů je v současné době právě z obilovin (pečivo, těstoviny, rýže, cereálie). Ty mají vysoký obsah sacharidů, který způsobuje velké zatížení organizmu sacharidy a zvýšení hladiny inzulínu, což časem vede k metabolickému syndromu a rozvoji cukrovky. Obiloviny dále obsahují lepek, lektiny a fytáty - tři jedy, bez kterých bude vašemu organismu mnohem lépe.
Lepek je pravděpodobně nejhorší. Najdete ho v pšenici (ta je dnes naprosto ve všem), žitu a ječmeni. Lepek také způsobuje autoimunitní onemocnění (Crohnova choroba), kdy tělo napadá samo sebe.
Lektiny jsou toxiny přítomné ve všech obilovinách a způsobují poškození střevní sliznice a zanícené střevo není schopné absorbovat živiny, což může vést k rakovině tlustého střeva, která je u nás velmi častá.
Fytáty jsou další toxiny, které na sebe váží živiny, které pak chybí vašemu organismu. V praxi to znamená, že znemožní absorpci minerálů např. ze zeleniny. Také brání efektivnímu rozkladu přijaté potravy, což způsobuje různé trávicí problémy.

Po celou dobu evoluce jsme jedli maso, ryby, vejce, živočišné tuky, zeleninu, ovoce a ořechy a pozorování ukazují (i na současných domorodých kmenech), že jsme byli štíhlí, silní a zdraví. Pokud byste měli ve svém stravování udělat jednu jedinou změnu, odstraněním obilovin se pravděpodobně vyplatí nejvíce.



Potraviny, kterým se během výzvy vyhnout nebo si na ně dát pozor, protože obsahují nebo mohou obsahovat obiloviny (důkladně čtěte složení):
• obilninové mouky
• vločky
• krupice
• rýže
• pohanka
• kuskus
• jáhly
• quinoa
• bulgur
• špaldové kroupy
• kukuřice (polenta)
• cereálie
• těstoviny
• knedlíky
• pečivo
• strouhanka
• sušenky
• krekry
• kávovinové nápoje
• paštiky
• salámy
• hořčice
• kečup
• sójová omáčka
• tatarská omáčka
• dresinky a omáčky
• masox
• bujóny
• sekaná
• prejt
• masové konzervy
• párky
• klobásy
• buřty
• čokoláda
• nugát
• karamel
• lipo
• želé
• želatinové výrobky
• marmelády
• bramborové lupínky s obsahem sladu
• mléčné výrobky zahuštěné pšeničným škrobem
• pudinky
• zmrzliny
• prášky do pečiva
• pivo
 a další průmyslově zpracované potraviny.

Jak začít?
  1. Poproste členy své rodiny, aby tuto výzvu také vyzkoušeli nebo aby vás alespoň podpořili tím, že nebudou zakázané potraviny nosit domů.
  2. Zbavte se všech potravin, které obsahují obiloviny. Jednoho dne se neudržíte a sáhnete po nich, pokud budou na dosah!
  3. Udělejte si jasný plán na každý den, co budete jíst. Mějte nakoupeno a jídlo si dopředu připravte, aby vás nepřepadl hlad v nevhodnou chvíli (např. během nakupování u pultu s pečivem).
  4. Věřte si a myslete na to, že to děláte hlavně kvůli sobě. Na nikom jiném nezáleží. Nikomu nemusíte nic dokazovat. Je to jen o vás.
  5. Pokud selžete, poučte se ze svých chyb a pokračujte dál.

Ačkoliv zatím nemáte pocit, že by vám obiloviny mohly jakkoliv škodit, po jejich vynechání možná zjistíte, že drobné nepříjemnosti, které jste doposud považovali za normální součást svého života (únava, nadváha, kožní problémy, bolesti hlavy atd.), začnou pomalu mizet. To ale nezjistíte, pokud nevyzkoušíte tuto výzvu!

 

Nejnovější články

Přátelé, kterým se to líbí